Εκπαίδευση στην περίοδο του lockdown – Το παράδειγμα του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα
H συντονίστρια του προγράμματος ‘Σχολεία για Όλους’, Δώρα Κατσαμώρη, την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τη διευθύντρια και τους καθηγητές όσο και με τους μαθητές του σχολείου αναφορικά με την εμπειρία τους από το πρόγραμμα «Σχολεία για Όλους», καθώς και το πώς βίωσαν την περίοδο του lockdown.
Δημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2020
«Πιστεύουμε στην ανοιχτή επικοινωνία και τη δημιουργία συνεργειών εντός και εκτός της σχολικής τάξης έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στη σχολική ζωή. Αυτή η ανάγκη έγινε ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια του lockdown του Μαρτίου 2020, καθώς δουλέψαμε από κοινού ώστε να συμπεριληφθούν στα μαθήματα και οι πιο ευάλωτες ομάδες και να διασφαλίσουμε για τους μαθητές μας μία κανονικότητα» τόνισε η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα, Νάντια Τσενέ.
Το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα είναι ένα εκ των 18 σχολείων που συμμετείχαν στον πρώτο, χρόνο του προγράμματος «Σχολεία για όλους – Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία». Στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς καινοτόμου προγράμματος εθνικής εμβέλειας, στόχο αποτελεί η επιμόρφωση εκπροσώπων σχολείων στα οποία λειτουργούν τάξεις υποδοχής, προκειμένου να καλλιεργηθεί ένα δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολικό περιβάλλον το οποίο παρέχει ίσες ευκαιρίες μάθησης για όλους. Μέσα από την εμπλοκή του στην εν λόγω διαδικασία, κάθε σχολείο καλείται να δημιουργήσει ένα σχέδιο δράσης που ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες του πληθυσμού του. Όταν, στις αρχές Μαρτίου του 2020, τα σχολεία έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, οι καθηγητές αναγκάστηκαν σχεδόν εν μία νυκτί να αρχίσουν να διδάσκουν διαδικτυακά. Με 13.000 πρόσφυγες μαθητές εγγεγραμμένους στα ελληνικά σχολεία, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία επιπρόσθετη πρόκληση: πώς να διασφαλίσουν τη συμπερίληψη στη διαδικτυακή εκπαιδευτική διαδικασία των ευάλωτων ομάδων οι οποίες συχνά δεν έχουν καν τα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα.
«Παρόλη τη σχετικά άμεση ανακοίνωση της Κυβέρνησης ότι τα μαθήματα θα συνεχιστούν διαδικτυακά, προκειμένου να μην διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία, ήταν εμφανές ότι υπήρχαν πολλές δυσκολίες ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί» εξήγησε η Δώρα Κατσαμώρη, συντονίστρια του προγράμματος . «Η δυσκολία που ορισμένοι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν όσον αφορά τη χρήση τεχνολογικών μέσων σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα της διαδικτυακής διδασκαλίας και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις που η απομόνωση αποφέρει, αποτελούν κάποια βασικά ζητήματα τα οποία δεν έχουν ακόμα επιλυθεί» πρόσθεσε.
Η διεύθυνση και οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα έσπευσαν να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα για να αντιμετωπίσουν τις παραπάνω προκλήσεις. «Συνειδητοποιώντας ότι χρειάζεται οι μαθητές να επικοινωνούν μεταξύ τους, δημιουργήσαμε ομάδες εργασίας ανά τάξη μέσω διαθέσιμων εφαρμογών όπως το Viber, διευκολύνοντας τη διάχυση της πληροφορίας» εξηγεί η διευθύντρια του σχολείου, κα Νάντια Τσενέ. «Μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του lockdown, στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ήμασταν σε θέση να ξεκινήσουμε πιλοτικά τα πρώτα μαθήματα λογοτεχνίας διαδικτυακά» θυμάται χαρακτηριστικά.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναφερθεί, ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και μαθητές εξέφρασαν την αίσθηση ότι στο σχολείο νιώθουν ότι ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια, στοιχείο που καθόρισε δομικά τον συλλογικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν κατά τη διάρκεια του lockdown. Η Υποδιευθύντρια του σχολείου κα Άννυ Κέκη ανέφερε «Θεωρήσαμε υποχρέωση μας, ως εκπαιδευτικοί, να διασφαλίσουμε, με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, την πρόσβαση όλων των μαθητών στην τηλεκπαίδευση, παρέχονττας σε όσους μαθητές βρίσκονται σε μειονεκτική θέση τους κατάλληλους πόρους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί που εκδήλωσαν μία δυσκολία με τη χρήση των απαιτούμενων τεχνολογικών μέσων, υποστηρίχθηκαν από πιο τεχνολογικά εξοικειωμένους συναδέλφούς τους».
Η καθηγήτρια κα Λουκία Στέφου, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολεία για όλους – Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία» ένιωσε προσωπική υποχρέωση να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη ώστε οι πρόσφυγες μαθητές να συμπεριληφθούν στα διαδικτυακά μαθήματα. «Ήταν μία πρόκληση. Η έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και το αίσθημα της απομόνωσης και του αποκλεισμού ήταν εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να συμμετέχουν στις καθημερινές σχολικές δραστηριότητες. Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό όταν ορισμένοι από τους μαθητές πρόσφυγες μας εκμυστηρεύτηκαν στην πορεία ότι η διαδικτυακή συμμετοχή και η αλληλεπίδραση με τη σχολική κοινότητα συνέβαλλαν καθοριστικά στο να αντέξουν την περίοδο του εγκλεισμού και αυτό ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμάς».
«Στην περίπτωση του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα, ελλείψει ουσιαστικής κρατικής υποστήριξης, η σχολική κοινότητα ανακάλυψε νέους, δυναμικούς τρόπους ώστε να υποστηρίξει τους μαθητές της σε αυτή την πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση. Με την πιθανότητα ενός νέου lockdown και την ευρεία χρήση διαδικτυακών «τόπων» διδασκαλίας στον ορίζοντα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο στόχος παραμένει και πάλι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ασφαλείς και συμπεριληπτικές τάξεις, ανοιχτές και προσβάσιμες για όλους, προκειμένου κανένας μαθητής να μην βιώσει τον αποκλεισμό» συμπεραίνει.
«Ως σχολείο που ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα και στοχεύει στη συμπερίληψη, είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Σχολεία για όλους». Όχι μόνο ενισχύεται η συμπεριληπτική σχολική κουλτούρα, αλλά εμείς, ως καθηγητές και πολίτες, αποκτούμε πολύτιμη εμπειρία για την αποστολή μας για ένα δημοκρατικό, ανοιχτό σχολείο» καταλήγει η διευθύντρια Νάντια Τσενέ.