Bράβευση της σχολικής εφημερίδας του 42ου Γυμνασίου Αθήνας στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Σεβασμός στο ΟΛΛΑ δικαίωμα»

Ρεπορτάζ: «Περπατώ περπατώ μες στο δάσος όταν ο λύκος… είναι εδώ»

Δημοσίευση 17/11/2020

Το Μάιο του 2020, η σχολική εφημερίδα «εν(Α)πορεία» βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης επιλογής θεμάτων στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Σεβασμός στο ΟΛΛΑ δικαίωμα» για το σχολικό έτος 2019-2020. Μέρος του περιεχομένου του τεύχους ήταν το εκτεταμένο ρεπορτάζ  «Ιστορίες παιδιών που έφυγαν από την πατρίδα τους και κάτω από δύσκολες συνθήκες έφτασαν στην Ελλάδα», που υλοποιήθηκε ως μέρος του σχεδίου δράσης του σχολείου στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα με τίτλο «Σχολεία για όλους-Συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία».

Το ρεπορτάζ έχει ως γενικό τίτλο «Περπατώ περπατώ μες στο δάσος όταν ο λύκος… είναι εδώ» και περιλαμβάνει 8 αυτοτελείς ιστορίες μαθητών προσφύγων οι οποίες συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν με συλλογική δουλειά των μαθητών του σχολείου σε συνεργασία με τη συντακτική ομάδα και την ομάδα δημιουργικής γραφής. Οι αφηγήσεις, είτε σε πρώτο πρόσωπο είτε ως συνεντεύξεις, συνοδεύονται  από αποσπάσματα ποιημάτων και εικονογραφήσεις των μαθητών. Πρόκειται για ανθρώπινες ιστορίες που σκιαγραφούν  τη δύσκολη πορεία των παιδιών από τον τόπο καταγωγής τους μέχρι εδώ που βρίσκονται σήμερα, τις εμπειρίες και τα όνειρά τους για το μέλλον. Το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με μια σύντομα  μαρτυρία ενός καθηγητή του σχολείου, οι γονείς του οποίου ήταν Έλληνες πολιτικοί  πρόσφυγες στη Ρουμανία.

Ο τρόπος σχεδιασμού και υλοποίησής του ρεπορτάζ, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες ομάδες αντανακλούν έμπρακτα τη δημοκρατική και συμπεριληπτική κουλτούρα που προωθεί το πρόγραμμα «Σχολεία για όλους».

Ενδεικτικά, μερικά από τα θέματα της εφημερίδας ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πρόσφυγες και μετανάστες, η ισότητα των φύλων, το διαδίκτυο, ο ρατσισμός, η δημιουργική γραφή, η ζωγραφική, η κριτική ταινιών και βιβλίων. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του εγχειρήματος,  Σταματίνα Δασκολιά, Ελένη Λίλη και Δέσποινα Πολίτου, καθοδήγησαν άξια τη συντακτική μαθητική ομάδα που εργάστηκε με ταλέντο, μεράκι, και φαντασία δημιουργώντας ένα αξιόλογο και συγκινητικό τεύχος της εφημερίδας!

Για να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε την εφημερίδα πατήστε εδώ.