1ο Γυμνάσιο Αυλώνα: ΣΥΝ εργασία, ΣΥΝ ευθύνη – Σχεδιάζοντας ένα ευέλικτο σχολείο για όλους μας

Το 1o Γυμνάσιο Αυλώνα ολοκλήρωσε με επιτυχία την υλοποίηση του σχεδίου δράσης, το οποίο είχε σχεδιάσει σε συνεργασία και με την υποστήριξη των επιμορφωτριών Εύας Παπαχριστοπούλου και Ντόρας Τσιαγκάνη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα με τίτλο  «Σχολεία για Όλους- Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία». Προέβη αντίστοιχα στην αξιολόγηση  της εμπειρίας που αποκόμισε, κάνοντας ένα τελικό απολογισμό.

Ως αποτέλεσμα της βιωματικής επιμόρφωσης έξι εκπαιδευτικών και δύο γονέων μαθητών του σχολείου σε θέματα ταυτότητας, επικοινωνίας, ενδυνάμωσης ομάδας, συμπερίληψης και ικανοτήτων για δημοκρατική κουλτούρα, σχεδιάστηκε ένα πλούσιο σχέδιο δράσης το οποίο υλοποιήθηκε επιτυχημένα, παρόλο που δεν στάθηκε εφικτό να πραγματοποιηθούν τελικά κάποιες κοινές, με άλλο σχολείο του προγράμματος, δράσεις λόγω  υγειονομικών περιορισμών που έθεσε η πανδημία COVID-19.

Το σχέδιο δράσης ήταν πολύπλευρο και αναπτύχθηκε με την ενεργή συμμετοχή όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, αξιοποιώντας το κλίμα εμπιστοσύνης, την εξωστρέφεια και την ανοικτή και ανεκτική κουλτούρα που το ίδιο το σχολείο πρεσβεύει.

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν περιελάμβαναν:

– αφηγήσεις με αφετηρία σύνθεση της θεατρικής ομάδας αναφορικά με το Ολοκαύτωμα

– δημιουργικές παρεμβάσεις των μαθητών, ως μέσο οικειοποίησης του δημόσιου σχολικού χώρου, με σκοπό την αισθητική ανάπλαση του σχολείο

– δημιουργική γραφή (εργαστήρια λίμερικ και χαϊκού)

– δημιουργία πολυτροπικών και πολυγλωσσικών κειμένων με αφορμή παραμύθια και λαϊκές αφηγήσεις διαφορετικών χωρών.

Είμαστε περήφανοι για το έργο του σχολείου και έχουμε την πεποίθηση ότι  αυτή η συνεργασία ήταν μόνο η αρχή για μακροπρόθεσμες αλλαγές όσον αφορά την καλλιέργεια μιας δημοκρατικής και συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν κατά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης του σχολείου, τις καλές πρακτικές που ακολουθήθηκαν, καθώς και τις δυσκολίες εφαρμογής αυτού, θα βρείτε στη σχετική παρουσίαση.