2ο Γυμνάσιο Ελευσίνας: Σεβασμός του Διαφορετικού

Το 2ο Γυμνάσιο Ελευσίνας ολοκλήρωσε με επιτυχία την υλοποίηση του σχεδίου δράσης, το οποίο είχε σχεδιάσει σε συνεργασία και με την υποστήριξη των επιμορφωτριών Τριανταφυλλιάς Νικολούδη και Κυριακής Σεκερτζή, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα με τίτλο  «Σχολεία για Όλους- Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία». Προέβη αντίστοιχα στην αξιολόγηση  της εμπειρίας που αποκόμισε, κάνοντας ένα τελικό απολογισμό.

Ως αποτέλεσμα της επιμόρφωσης των μελών της σχολικής κοινότητας αναφορικά με  την προώθηση και καλλιέργεια της αποδοχής της πολιτισμικής ετερότητας, του σεβασμού, της ενσυναίσθησης, καθώς και των ικανοτήτων για συνεργασία και επικοινωνία, διαμορφώθηκε το σχέδιο δράσης με κεντρικό άξονα τον «σεβασμό του διαφορετικού».

Οι δύο δραστηριότητες συμπερίληψης που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων έμειναν αξέχαστες σε όλους τους μαθητές. Στη δράση «Ο τοίχος των ευχών», οι μαθητές από κάθε τμήμα έγραψαν τις ευχές τους για τις Γιορτές σε μεγάλα χαρτόνια τα οποία τοποθετήθηκαν στην είσοδο του σχολείου. Όπως ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί «Άρεσε πολύ σε όλα τα  παιδιά που έγραψαν ευχές. Ιδιαίτερα άρεσε στα  παιδιά προσφυγικής βιογραφίας,  γιατί έγραψαν στη γραφή του τόπου καταγωγής τους». Στο πλαίσιο της δραστηριότητας «Τραγουδάμε όλοι μαζί» ακούστηκαν τραγούδια από όλους του μαθητές, όπου τα παιδιά προσφυγικής βιογραφίας ένιωσαν πολύ όμορφα τραγουδώντας στη γλώσσα τους.

Είμαστε περήφανοι για το έργο του σχολείου και έχουμε την πεποίθηση ότι  αυτή η συνεργασία ήταν μόνο η αρχή για μακροπρόθεσμες αλλαγές όσον αφορά την καλλιέργεια μιας δημοκρατικής και συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν κατά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης του σχολείου, τις καλές πρακτικές που ακολουθήθηκαν, καθώς και τις δυσκολίες εφαρμογής αυτού, θα βρείτε στη σχετική παρουσίαση.