2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας: Συναντιόμαστε – Γνωριζόμαστε – Συμπορευόμαστε

Το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας ολοκλήρωσε με επιτυχία την υλοποίηση του σχεδίου δράσης, το οποίο είχε σχεδιάσει σε συνεργασία και με την υποστήριξη των επιμορφωτριών Κατερίνας  Παπασιμάκη και Κατερίνας Μπούτσια στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα με τίτλο  «Σχολεία για Όλους- Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία». Προέβη αντίστοιχα στην αξιολόγηση  της εμπειρίας που αποκόμισε, κάνοντας ένα τελικό απολογισμό.

Το σχέδιο δράσης του σχολείου αναπτύχθηκε με τον γενικό τίτλο «Συναντιόμαστε – Γνωριζόμαστε – Συμπορευόμαστε». Παρά το γεγονός ότι ο μαθητικός πληθυσμός της Ριτσώνας βρίσκεται σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς lockdown από το Μάρτιο του 2020, το σχολείο προσπάθησε με διάφορους τρόπους και στο μέτρο του εφικτού να λειτουργήσει συμπεριληπτικά.

Ενδεικτικά, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δραστηριότητες:

– δημιουργία χριστουγεννιάτικων εργασιών από μαθήτριες του  Κέντρου Φιλοξενίας της Ριτσώνας, καθώς και μια εργασία από Αφγανή μαθήτρια με τα ήθη και έθιμα για το Νέο Έτος στο Αφγανιστάν 

-σχεδιασμός και υλοποίηση  του πολιτισμικού προγράμματος με τίτλο: «Το μαγικό μολύβι. Οι μαθητές γράφουν, οι λαοί συνομιλούν»  

Είμαστε περήφανοι για το έργο του σχολείου και έχουμε την πεποίθηση ότι  αυτή η συνεργασία ήταν μόνο η αρχή για μακροπρόθεσμες αλλαγές όσον αφορά την καλλιέργεια μιας δημοκρατικής και συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν κατά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης του σχολείου, τις καλές πρακτικές που ακολουθήθηκαν, καθώς και τις δυσκολίες εφαρμογής αυτού, θα βρείτε στη σχετική παρουσίαση.