Το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου ολοκλήρωσε με επιτυχία την υλοποίηση του σχεδίου δράσης, το οποίο είχε σχεδιάσει σε συνεργασία με την υποστήριξη της επιμορφώτριας Μαρίας Κασκαντάμη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα με τίτλο «Σχολεία για Όλους- Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία». Προέβη αντίστοιχα στην αξιολόγηση της εμπειρίας που αποκόμισε, κάνοντας ένα τελικό απολογισμό.
Θέτοντας ως στόχο την καλλιέργεια σεβασμού, ικανότητας συνεργασίας, ανοιχτότητας στην πολιτισμική ετερότητα, ευελιξίας και προσαρμοστικότητας, το σχέδιο δράσης του σχολείου είχε τίτλο «Εκπαιδευτική ετερογένεια: Ισότιμη Συμμετοχή». Περιελάμβανε ποικίλες δραστηριότητες σχεδιασμένες για όλους τους μαθητές, καθώς και δραστηριότητες στοχευμένες στους μαθητές των τάξεων υποδοχής.
Υλοποιήθηκαν στο σχολείο οι παρακάτω δραστηριότητες με τη συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου:
α. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γλώσσας η δραστηριότητα «Μια ουτοπική χώρα», όπου οι μαθητές συζήτησαν σε μικτές ομάδες πώς φαντάζονται την ιδανική χώρα και παρουσίασαν τις σκέψεις-προτάσεις τους σε μία αφίσα
β. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών η δραστηριότητα «Θέλω να σας γνωρίσω τη γλώσσα μου», όπου οι μαθητές πρόσφυγες αφηγήθηκαν στη γλώσσα τους περιστατικά από τη ζωή τους
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η δραστηριότητα «Γνωριμία με την ελληνική μουσική», όπου οι μαθητές των τάξεων υποδοχής είχαν την ευκαιρία να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και μουσική μέσα από ελληνικά τραγούδια. Στο πλαίσιο, επίσης, υλοποίησης του σχεδίου δράσης πραγματοποιήθηκε μία έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου με τίτλο «Πώς θέλω να είναι το σχολείο μου;». Το ερωτηματολόγιο σχεδιάστηκε με συνεργασία μεταξύ των διδασκόντων και προέκυψαν ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τις ανάγκες και αντιλήψεις των μαθητών. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Τι θα ήθελα να μου προσφέρει επιπλέον το σχολείο;» ξεχωρίζει το αίτημα των μαθητών για προσφορά πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ στην ερώτηση «Τι προτείνω ότι θα μπορούσε να αλλάξει στο σχολείο;» ξεχωρίζουν οι απαντήσεις που αναφέρονται στην αναγκαιότητα υποστήριξης του σχολείου από ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, αλλά και στην κτιριακή αναβάθμισή του.
Είμαστε περήφανοι για το έργο του σχολείου και έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία ήταν μόνο η αρχή για μακροπρόθεσμες αλλαγές όσον αφορά την καλλιέργεια μιας δημοκρατικής και συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας.
Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν κατά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης του σχολείου, τις καλές πρακτικές που ακολουθήθηκαν, καθώς και τις δυσκολίες εφαρμογής αυτού, θα βρείτε στη σχετική παρουσίαση.