Πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα οι δύο πρώτες Ακαδημίες για το σχολικό έτος 2021-2022!

Στις 29-31 Οκτωβρίου και 5-7 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης οι δύο πρώτες Ακαδημίες για το σχολικό έτος 2021-2022 του έργου ‘Σχολεία Για Όλους’, καλωσορίζοντας συνολικά 25 νέα σχολεία στο δίκτυό του!

Το τριήμερο πρόγραμμα των Ακαδημιών του ‘Σχολεία Για Όλους’, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τάξεις υποδοχής,  είναι βασισμένο σε βιωματικές δραστηριότητες και συμμετοχικές διαδικασίες με στόχο την εμπλοκή, ενδυνάμωση, συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων των σχολείων και των επιμορφωτών, καθώς και τη διερεύνηση των εξατομικευμένων αναγκών κάθε σχολείου. Ο ίδιος ο τρόπος εκμάθησης και συνεργασίας αποτελεί στόχο και ζητούμενο, καθώς τα σχολεία καλούνται να εργαστούν με ανάλογο τρόπο στην υλοποίηση των σχεδίων δράσης που θα σχεδιάσουν.

Το πρόγραμμα της επιμόρφωσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας του έργου, τη μεθοδολογική προσέγγιση του σχολείου ως συνόλου και αφιερώνει πολύ χρόνο στο θεωρητικό και πρακτικό σχεδιασμό σχεδίων δράσης από και για κάθε σχολείο. Κάθε σχολείο εκπροσωπείται από μια τριμελή ομάδα, ένα/μια διευθυντή/ντρια ή υπο-διευθυντή/ντρια, ένα/μια εκπαιδευτικό και ένα γονέα,θέτοντας τη βάση για την προσέγγιση του σχολείου ως συνόλου.  Πρόκειται για το πρώτο βήμα συνάντησης και συνεργασίας εκπροσώπων της ομάδας κάθε σχολείου με το έργο, ένα στάδιο ιδιαίτερα σημαντικό πριν οι επιμορφωτές ξεκινήσουν τις επιμορφώσεις στα σχολεία τα οποία θα υποστηρίζουν καθ’όλη τη σχολική χρονιά. Μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία στην Ακαδημία, αναδύονται οι κοινοί προβληματισμοί ή/και οι διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων που συμμετέχουν, αποτελώντας την ιδανική βάση για τη δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου σχολείων το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Με βιωματικές  δραστηριότητες στον προαύλιο χώρο, συζητήσεις, εισηγήσεις και  εργασία σε ομάδες  με στόχο  τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναστοχαστούν αναφορικά με τις ανάγκες του σχολείου τους και την παρουσία τους ως ενεργά μέλη αυτού, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο ως προς το σχεδιασμό του σχεδίου δράσης.

“Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία όλο το τριήμερο. Η γνώση ερχόταν σταδιακά, με βαθμό που μπορούσαμε να την αφομοιώσουμε, ήταν βιωματική και μας προετοίμαζε για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα οι ίδιοι. Η ουσία είναι ότι αφορά όλο το σχολείο, το οποίο χρειάζεται να κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση της συμπερίληψης των προσφύγων” σχολίασε η Αγγελική Ηλία, διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”, στο τέλος της Ακαδημίας.

Η διευθύντρια του 3ου ΕΠΑΛ Λαμίας, Γεωργία Παντίδου ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το πιο σημαντικό που έμαθα είναι ότι κάνουμε μικρά βήματα κάθε φορά και δεν περιμένουμε ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα άπαξ και δια παντός. Να είμαστε αισιόδοξοι και να παλεύουμε βήμα βήμα για να πετύχουμε τους στόχους μας έστω κι αν υφιστάμεθα ματαιώσεις ”. 

Οι θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, η λειτουργία της Ακαδημίας και του δικτύου ως ενδυναμωτικού πλαισίου έχει μεγάλη αξία: “Μάθαμε πώς να συνεργαζόμαστε για να  φτιάχνουμε σχέδια δράσης. Επίσης πώς οι καθηγητές μπορούμε να ενδυναμωθούμε στην πρακτική μας και ψυχολογικά ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε όταν οι δυσκολίες είναι μεγάλες και νιώθουμε αδύναμοι. Έμαθα πώς μπορώ να αντιμετωπίσω κάποιες από αυτές τις προκλήσεις σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου” εξήγησε η Δήμητρα Χατζηνικολάου, εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο Δροσιάς.

Η ενεργή συμμετοχή των γονέων σε όλη τη διαδικασία και η μετέπειτα εμπλοκή τους στο σχεδιασμό των  σχεδίων δράσης αποτελεί  αναγκαία συνθήκη για το ‘άνοιγμα’ του σχολείου προς την οικογένεια και την κοινότητα και τελικά για την επίτευξη ενός δημοκρατικού, συμπεριληπτικού σχολείου  “Χαίρομαι που υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που θέλουν να βελτιώσουν την κατάσταση.  Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον για τους πρόσφυγες, που θέλουν να βοηθήσουν, και αυτό θα έπρεπε να είναι πιο φανερό σε εμάς τους γονείς” τόνισε η Silvia Visomirska, γονέας μαθήτριας του 41ου Γυμνασίου Αθήνας. “Το σχολείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και αλλάζει διαρκώς και προς το καλύτερο κομμάτι και προς το χειρότερο. Όταν όλοι έχουμε ανοιχτά μυαλά και ανοιχτούς ορίζοντες τα πράγματα θα είναι όλα καλύτερα και οποιαδήποτε αλλαγή θα είναι μόνο προς το καλύτερο”, ανέφερε ο Αριστείδης Γιανναρέλης, γονέας στο 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής.

“Μας δόθηκε η μεθοδολογία και η έμπνευση!”  ανέφερε η Ελένη Παπαγεωργίου, καθηγήτρια του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας, και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος και η αξία των Ακαδημιών του έργου.