1o Γυμνάσιο Καισαριανής

Το 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής  «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ», βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού, δίπλα στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στη συμβολή των οδών Ηρώς Κωνσταντοπούλου και Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Τόσο το όνομα όσο και η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το σχολείο μας, έχουν μεγάλη σημασία για τον τόπο και την ιστορία μας.

Ονομάστηκε «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ» προς τιμήν του εθελοντή δασοπυροσβέστη, που φοίτησε στο σχολείο μας και που στις 22 Ιουλίου 1998 έχασε τη ζωή του μαχόμενος για την διάσωση του δάσους του Υμηττού.

Οι οδοί, στην συμβολή των οποίων βρίσκεται το σχολείο, φέρουν τα ηρωικά ονόματα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου και του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. 

Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, δεκαεπτάχρονη μαθήτρια γυμνασίου της Αθήνας με αντιστασιακή δράση κατά των ναζιστών, συνελήφθει και εκτελέστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Το 1997 τιμήθηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά της στην πατρίδα.

Ο Ναπολέον Σουκατζίδης εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής μαζί με τους 200 αγωνιστές που πήραν οι Γερμανοί από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Ο Ναπολέον Σουκατζίδης ήταν ένας νέος άνθρωπος με πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ως άριστος γνώστης της γερμανικής γλώσσας εκτελούσε χρέη μεταφραστή, ο ίδιος ο διοικητής του στρατοπέδου θέλησε να του σώσει τη ζωή αντικαθιστώντας τον με ένα άλλο πατριώτη. Ο Σουκατζίδης αρνήθηκε και πήρε τον δρόμο των συντρόφων του προς το εκτελεστικό απόσπασμα.

Το σχολείο μας τιμά τους ήρωες που αποτελούν παράδειγμα για όλους μας και γι’ αυτό προσπαθεί μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα , δράσεις και εκδηλώσεις να διατηρεί την ιστορική μνήμη να συνδέει το παρελθόν με το παρόν και να δίνει ελπίδα για το μέλλον.

Ιστοσελίδα

Διεύθυνση: Ηρώς Κωνσταντοπούλου 13Β και Ναπολέοντος Σουκατζίδη, Καισαριανή 16121
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: mail@1gym-kaisar.att.sch.gr

Τηλέφωνο: 2107654411