3ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας

Το 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς» έχει πάρει την ονομασία του από το προάστιο της Αθήνας, Νέα Φιλαδέλφεια, όπου βρίσκεται, και από το διάσημο Έλληνα παιδαγωγό Μίλτο Κουντουρά.

Η Νέα Φιλαδέλφεια κατοικείται από περίπου 25.000 κατοίκους (απογραφή 2001) .

Έχει πάρει το όνομά της από την αρχαία πόλη «Φιλαδέλφεια» της Μικράς Ασίας, από όπου προήλθαν οι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας ως πρόσφυγες μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Ο Μίλτος Κουντουράς (1889-1940) αγωνίστηκε για τον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης. Οι απόψεις του συνοψίζονται στα αιτήματα για ελευθερία στο σχολικό βιβλίο, σεβασμό στο δάσκαλο και στην ιδιομορφία του κάθε σχολείου και κάθε παιδιού και κυρίως στην έμφαση στον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου.

Το σχολείο μας ιδρύθηκε το 1984. Διαθέτει 44 αίθουσες διδασκαλίας, 6 εργαστήρια, εργαστηριακό κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.), κέντρο σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.), 1 βιβλιοθήκη, 1 γυμναστήριο, 1 αίθουσα εκδηλώσεων-αμφιθέατρο και γραφεία.

Βασική επιδίωξη συνεχίζει να αποτελεί η σύνδεση του σχολείου με τη ζωή μέσα από πληθώρα εξωσχολικών δραστηριοτήτων και ερευνητικών-εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επίσης, το σχολείο μας αποτελεί ένα από τα σχολεία της UNESCO.

Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στο σχολείο μας εκπονούνται προγράμματα:

  1. Αγωγής Υγείας
  2. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
  3. Πολιτιστικών Δράσεων
  4. Μαθητικής Κινητικότητας  
  5. Αγωγής Σταδιοδρομίας
  6. Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα των δράσεων LINGUA–SOCRATES & COMENIUS
  7. Προγράμματα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων e-Twinning
  8. Πρόγραμμα για την Ισότητα των Φύλων

Το Σχολείο μας έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς Πληροφορικής και Πολυμεσικών Εφαρμογών, σε σχολικούς αθλητικούς και καλλιτεχνικούς αγώνες, για την παραγωγή ταινίας καθώς και για δημοσιεύσεις άρθρων των μαθητών μας σε εφημερίδες και περιοδικά.

Από το 2000 μέχρι σήμερα το σχολείο μας άλλαξε όνομα 3 φορές: Από Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας “Μίλτος Κουντουράς” έγινε 3ο Ενιαίο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας “Μίλτος Κουντουράς” και τα τελευταία χρόνια έχει το όνομα 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας “Μίλτος Κουντουράς”.

Μετά την αποχώρηση της κ. Ε. Καπετάνου τον Ιούλιο του 2004, που υπήρξε Διευθύντρια του σχολείου από το 1986, τη Διεύθυνση του Λυκείου ανέλαβε ο κ. Αθανάσιος Κιούσης, μαθηματικός. Στο σχολείο, παρόλο που τα τελευταία 10 χρόνια φοιτούν κατ’ έτος περίπου 180-200 μαθητές, αριθμός που φθίνει συνεχώς, η διάθεση για ποιοτική δουλειά παραμένει και όλοι υπηρηφανευόμαστε για τα βραβεία που δεν έπαψαν να μας απονέμονται, κυρίως λόγω της επιτυχημένης συμμετοχής των μαθητών μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επικοινωνία: Θεσσαλονίκης 40 & Λαχανά, Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής Τ.Κ. 14342, 2102513455, email: 3lyknfil@sch.gr

Ιστοσελίδα