Δημοκρατία και έμπνευση

Εργαστήρια σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την ΠΡΩΤΑ.12 στο 2ο Γυμνάσιο Σάμου

Στις 13 και 14  Μαρτίου 2022,  πραγματοποιήθηκε  μια σειρά από εργαστήρια με  εμψυχωτή τον κύριο Γιώργο Μόσχο, πρώην Συνήγορο του Παιδιού,  εξαιρετικά πεπειραμένο επιμορφωτή του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, και ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΠΡΩΤΑ.12 , στο 2ο Γυμνάσιο Σάμου, σχολείο στο πλαίσιο του προγράμματος Σχολεία Για Όλους.

Την Κυριακή 13 Μαρτίου, ο κος Μόσχος πραγματοποίησε ένα εργαστήρι που απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς του με ανοικτή πρόσκληση σε όσους από άλλες σχολικές μονάδες ήθελαν να το παρακολουθήσουν. Εργαστήκαν  πάνω στο θέμα της ενδυνάμωσης των σχολικών κοινοτήτων ως προς την υλοποίηση του δικαιώματος των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να συμμετέχουν σε αποφάσεις στις τάξεις και στα σχολεία τους. Τη Δευτέρα έγινε συνάντησή του με την ομάδα διαμεσολάβησης του σχολείου για θέματα επίλυσης  συγκρούσεων με εκπροσώπους όλων των τάξεων.  Επίσης, υλοποιήθηκαν 2 βιωματικά εργαστήρια με τη συμμετοχή 50 μαθητών –τριών όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν πώς μπορούν να οργανώνουν τις συνελεύσεις τους και να βρίσκουν λύσεις όλοι μαζί, γεφυρώνοντας τις διαφορές τους.

Το μήνυμα των εμψυχωτών είναι σαφές και αισιόδοξο: “Η εμπειρία μας, έχει δείξει ότι όταν εμπιστευόμαστε τα παιδιά και τους δείχνουμε με το παράδειγμά μας τρόπους με τους οποίους μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους, να ακούν, να διαλέγονται και να παίρνουν μαζί αποφάσεις, τότε βλέπουμε ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν θαύματα. Για το λόγο αυτό ο οδηγός της συνέλευσης των παιδιών θα μπορούσε να έχει τον υπότιτλο “Πως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μαζί μικρά θαύματα στην τάξη και στο σχολείο μας”.” Γιώργος Μόσχος – Ασπασία Καλησώρα.

Διαβάστε αναλυτικότερα για τη δράση στα τοπικά ΜΜΕ:

«Τα πρώτα βήματα άσκησης στη Δημοκρατία» Σαμιακόν Βήμα

« Η έμπνευση χρειάζεται να ταξιδεύει και να είναι κολλητική» Φάρος

Όπως και στη σελίδα του σχολείου στο facebook.  Η διευθύντρια του σχολείου Πατρίτσια Χατζηϊωαννίδου  και ο  Γιώργος Μόσχος μίλησαν για τη δράση στη ραδιοφωνική εκπομπή του Radio Café, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022.

Ρεπορτάζ στο τοπικό δελτίο ειδήσεων στη Σαμιακή τηλεόραση.

Το 2ο Γυμνάσιο Σάμου συμμετέχει στο έργο Σχολεία Για Όλους υπό την καθοδήγηση της επιμορφώτριας Μελίνας Παπαγεωργίου.