Mαθαίνω για τον “Άλλον”

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων του Σχεδίου Δράσης του 27ου ΓΕΛ Αθηνών, υλοποιήθηκε η ενημέρωση- ευαισθητοποίηση των γηγενών μαθητών/-τριών της Α΄ τάξης του σχολείου για τους πρόσφυγες συμμαθητές τους. Η συνάντηση αυτή έγινε διαδικτυακά. Λόγω της εγγραφής των μαθητών προσφύγων στην Α΄ τάξη, απευθύνονταν σε όλους/όλες τους/τις μαθητές/-τριες της Α΄ Λυκείου.

Τα τέσσερα τμήματα, συνδέθηκαν ανά δύο σε διαφορετική ώρα και είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τους συμμαθητές τους. Ομιλήτριες σε αυτή την εκδήλωση ήταν η Συντονίστρια της Δομής «Κυψέλη ΙΙ, ΔΟΜ» κ. Κατερίνα Λουδοβιώτη και η Εκπαιδευτικός της Δομής «Ινόη» κ. Άννα Σιβίλογλου. Υπεύθυνες για τη δράση ήταν οι δύο υποδιευθύντριες του σχολείου κ.κ. Βάσω Τσούνη και Εύα Αναγνωστάκη. Οι ομιλήτριες περιέγραψαν πώς είναι και πώς λειτουργούν οι Δομές, πώς ζουν εκεί οι μαθητές- πρόσφυγες, τι σημαίνει ασυνόδευτα ανήλικα. Οι μαθητές/-τριες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και άρχισαν να θέτουν ερωτήματα, τα οποία έγιναν αφορμή για τη συζήτηση που ακολούθησε. Τέθηκαν σημαντικά ζητήματα, όπως τι σημαίνει αιτούντες ασύλου, γιατί οι μαθητές πρόσφυγες ενώ έχουν εγγραφεί δεν φοιτούν, πού βρίσκονται τώρα και αν επιθυμούν να επιστρέψουν στο σχολείο, ποιος έχει τη γονική μέριμνα αυτών των παιδιών, αν έχουν ιατρική περίθαλψη, ποιος τα συνοδεύει σε περίπτωση ασθένειας, αν εξετάζονται, αν αξιολογούνται με τον ίδιον τρόπο, αν έχουν τον ίδιο Μ.Ο. με τους γηγενείς μαθητές, από ποιες χώρες είναι αυτά τα παιδιά, πώς υπάρχουν παιδιά αιτούντες ασύλου από χώρες που δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, αν αυτά τα παιδιά μετά από όλα όσα πέρασαν έχουν «ζωντάνια». Από τα ερωτήματα των παιδιών ήταν πασιφανές, ότι αγνοούσαν βασικά ζητήματα που αφορούσαν την καθημερινότητα των προσφύγων- συμμαθητών τους, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη να γίνεται σχετική ενημέρωση τόσο στους/στις μαθητές/-τριες, όσο και στους/στις εκπαιδευτικούς του σχολείου κατά τη διάρκεια της αρχικής τους επιμόρφωσης. Σε αυτή τη συζήτηση, δεν μπορούσε να μη γίνει αναφορά από τα παιδιά στο ζήτημα της Ουκρανίας και να μην αναδυθεί η απορία για το αν έχει προβλεφθεί κάτι για τους Ουκρανούς πρόσφυγες μαθητές και τη φοίτησή τους στα σχολεία. Οι εκπρόσωποι των Δομών απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών. Ειδικότερα στην ερώτηση για τις απουσίες των παιδιών προσφύγων, οι μαθητές/-τριες εξέφρασαν την έκπληξή τους για τους λόγους για τους οποίους απουσιάζουν οι συμμαθητές τους, αλλά και για τα ζητήματα που έχουν να διαχειριστούν τις ημέρες που λείπουν από το σχολείο.

Τα παιδιά ανέφεραν στις ομιλήτριες τις ενέργειες που είχαν κάνει τα ίδια όταν ήρθαν οι πρόσφυγες μαθητές στο σχολείο τους. Με την προτροπή των καθηγητών/-τριών τους, τους προσέγγισαν για να νιώσουν ότι βρίσκονται σε ένα φιλικό περιβάλλον, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους στα Αγγλικά, τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου, τους μετέφρασαν το πρόγραμμα των μαθημάτων και τους τίτλους των βιβλίων, επιδίωξαν να τους λύσουν τις απορίες τους, διοργάνωσαν αθλητικές δραστηριότητες. Μοιράστηκαν την εμπειρία τους για το ότι στην αρχή ένιωθαν και αυτά αμήχανα και ντροπαλά, όπως οι πρόσφυγες συμμαθητές τους. Δήλωσαν, ότι χρειάζονταν χρόνο για να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά κι ότι, όταν άρχισαν να «γνωρίζονται», οι πρόσφυγες συμμαθητές τους σταμάτησαν να έρχονται στο σχολείο.

Τα παιδιά ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πού βρίσκεται ένας συγκεκριμένος συμμαθητής τους και πληροφορήθηκαν από την υπεύθυνη της Δομής τα νέα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι πρόσφυγες μαθητές, στους οποίους μετέφραζαν οι γηγενείς μαθητές/-τριες κι ότι ένας από αυτούς ο Χαμπίμπ , χαιρέτησε τις ομιλήτριες μέσω μεταφραστή συμμαθητή του και δήλωσε ότι ήταν χαρούμενος.

Στο δικό μας ερώτημα για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να γυρίσουν πάλι οι πρόσφυγες συμμαθητές τους, οι ιδέες τους ήταν «όαση». Διοργάνωση αθλητικών και θεατρικών δραστηριοτήτων, επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, ανταλλαγή μηνυμάτων, εκδήλωση με τα ήθη και τα έθιμά τους. Δήλωσαν ότι θα είναι «πρόθυμα αυτιά» σε περίπτωση που οι πρόσφυγες συμμαθητές τους θελήσουν να τους μιλήσουν για τους εαυτούς τους, αν αυτό νιώσουν ότι τους «ξαλαφρώνει». Τα παιδιά έθιξαν επίσης και το θέμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και πρότειναν να γίνει στο σχολείο τους Τ.Υ.

Τους ενημερώσαμε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των παιδιών, έχουμε συζητήσει με το Σχολείο, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τους υπευθύνους των Δομών σχετικές δράσεις, για τις οποίες θα ενημερωθούν. Σε ερώτησή μας , για το αν μετά από αυτή τη συζήτηση νιώθουν ότι φεύγουν πιο πλούσιοι/ες, όπως τους είχαμε πει και στην αρχή της εκδήλωσης, όλοι/ες οι μαθητές/-τριες απάντησαν θετικά. Σε μία από τις συναντήσεις μας, κλείσαμε με το σύνθημα που είπαν τα παιδιά: « Όλα τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα και καλοδεχούμενα». Όπως σχολίασε μία εκπαιδευτικός του σχολείου, από αυτή τη συνάντηση, ξεκίνησε ο «διαπολιτισμικός» διάλογος.

Δημιουργικό πρωινό γεμάτο αισιοδοξία και ελπίδα, με εποικοδομητική συζήτηση, προβληματισμούς, απορίες, προτάσεις!

“Μεγάλη εμπειρία για και όλους/ες μας”, δήλωσαν οι συμμετέχοντες!

Το σχολείο είναι μέλος του δικτύου Σχολεία Για Όλους και υλοποιεί το σχέδιο δράσης του την τρέχουσα σχολική χρονιά υπό την καθοδήγηση της επιμορφώτριας Φυλλιώς Νικολούδη.