Δελτίο τύπου του σχολείου:
Στις 7 Απριλίου 2022, το 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω διοργάνωσε μία Τοπική Ακαδημία για να συστήσει μέσα από τις δράσεις του το πρόγραμμα «Σχολεία για Όλους» στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στην Τοπική Ακαδημία συμμετείχαν η διευθύντρια, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου Αιγάλεω, που βρέθηκαν στο σχολείο μας για να αλληλεπιδράσουν μαζί μας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο «Αλλάζουμε τους κανόνες – Ένας συμπεριληπτικός αγώνας μπάσκετ». Μαζί, παρευρέθηκαν και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, Θύμιος Αλεξανδρής, που εξήρε την πρωτοβουλία μας, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων, Νατάσα Διαμάντη, με την οποία συνεργαζόμαστε όλο αυτό τον καιρό, καθώς και η Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, που πάντα πλαισιώνουν και στηρίζουν τις δράσεις μας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου.
Την εκπαιδευτική δράση σχεδίασαν και συντόνισαν οι δύο εμψυχώτριες, Αναστασία Καραγιάννη, επιμορφώτριά μας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland, και η Δήμητρα Τζίμη, εκπαιδευτικός του σχολείου μας. Σε αυτή, συμμετείχαν περισσότεροι/ες από 50 μαθητές και μαθήτριες από τα δύο σχολεία, που είχαν την ευκαιρία:
- Να αποκτήσουν μεγαλύτερη συνειδητότητα σε σχέση με δημοκρατικές αξίες και να εξασκηθούν σε τρόπους που μπορούν να τις κάνουν πράξη στην καθημερινότητά τους στο σχολείο
- Να γνωριστούν μεταξύ τους και να συνεργαστούν σε μικρές ομάδες
- Να ανακαλύψουν κοινά ενδιαφέροντα και να τα αναδείξουν σε ένα ομαδικό έργο που θα παρουσιάζει την ταυτότητα της ομάδας τους
- Να τροποποιήσουν κατάλληλα τους κανόνες ενός αθλητικού παιχνιδιού, ώστε να γίνει πιο συμπεριληπτικό και πιο δίκαιο για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, και, στη συνέχεια, να παίξουν μαζί, εφαρμόζοντας στο γήπεδο τούς κανόνες αυτούς
Οι έφηβοι που συμμετείχαν στη δράση απόλαυσαν τη διαδικασία, συνεργάστηκαν με παιδιά που γνώριζαν για πρώτη φορά, κάποιοι/ες έκαναν φίλες και φίλους, ενώ άλλοι/ες πήραν τη δύναμη να εκφράσουν πρώτη φορά τις απόψεις τους μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό σε σχέση με ζητήματα όπως η ισότητα και η αλληλεγγύη. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι ομάδες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των επιμέρους δραστηριοτήτων ήταν μεικτές ως προς το φύλο, αλλά και ως προς το επίπεδο γλωσσομάθειας, αφού συμμετείχαν σε αυτές και μαθητές με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο. Οι ομάδες, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, βρήκαν τρόπους να προσπελάσουν τυχόν διαφορές και εμπόδια και να δημιουργήσουν ίσες ευκαιρίες, ώστε όλα τα μέλη τους να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους και να δώσουν το δικό τους στίγμα στη διαδικασία.
Σε σχέση με την εμπειρία τους, κάποιοι/ες συμμετέχοντες/ουσες ανέφεραν:
«Τα παιδιά από το 3ο Γυμνάσιο ήταν πολύ φιλόξενα! Σήμερα έμαθα πόσο σημαντική είναι η συνεργασία, πόσο διασκεδαστικό είναι να γνωρίζω νέα άτομα και πως σε ό,τι και να κάνεις, δε μετράει τόσο το αποτέλεσμα, όσο η προσπάθεια. Όλη η εμπειρία ήταν φανταστική.»
«Έμαθα ότι μπορώ να συνεργάζομαι με όλους. Σήμερα είχα την ευκαιρία να μοιραστώ τις ιδέες μου με τους φίλους μου και μπόρεσα χωρίς ντροπή να πω τις σκέψεις μου. Τόσο οι δραστηριότητες, όσο και ο αγώνας που παίξαμε μου άρεσαν πολύ. Θέλω να συνεχίσουμε τις εκδρομές, να γίνουμε ακόμα πιο καλοί φίλοι και να ξανακάνουμε κι άλλες τέτοιες δραστηριότητες για θέματα όπως αυτά που συζητήσαμε σήμερα.»
«Η συνεργασία πιστεύω πως είναι το παν σε μία φιλία. Τουλάχιστον αυτό είδα σήμερα που συνεργάστηκα με την ομάδα μου. Μου άρεσαν πολύ οι δραστηριότητες και περισσότερο από όλα η ζωγραφιά που κάναμε με τους καινούριους φίλους μου. Θέλω να τους ξανασυναντήσω και να μάθω περισσότερα πράγματα για αυτούς.»
Αναμφίβολα, θα λέγαμε ότι η Τοπική Ακαδημία πρόσφερε μία σπουδαία ευκαιρία για τη δικτύωση των δύο σχολείων, αλλά και για την ανάδειξη της σημασίας που έχει η συνεργασία, το μοίρασμα και η συνειδητή προσήλωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας στην καλλιέργεια μίας δημοκρατικής κουλτούρας στο σχολείο.