“Tρωάδες” στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικού Δράματος

Η θεατρική ομάδα του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς, οργανωμένη σε εκπαιδευτικό όμιλο και με τη συμμετοχή μαθητών από το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς και το 1ο Γενικό Λύκειο Κιλκίς, ‘ανέβασε΄’ την τραγωδία «Τρωάδες» και έδωσε πέντε συγκλονιστικές παραστάσεις για μαθητές, γονείς και πολίτες της πόλης του Κιλκίς.

Με πρωτοβουλίες των δύο λυκείων και την συνδρομή του σωματείου ΟΜΝES που υποστηρίζει πρόσφυγες που διαμένουν στην πόλη του Κιλκίς, την πρώτη επίσημη παράσταση παρακολούθησαν και δεκαπέντε πρόσφυγες, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Στην τραγωδία «Τρωάδες» ο Ευριπίδης προβάλλει τις συνέπειες του πολέμου. Όταν οι Έλληνες κυρίευσαν την Τροία, σκότωσαν όλους τους άντρες, κατέστρεψαν την πόλη και πήραν σκλάβες τις γυναίκες. Στο έργο οι γυναίκες της Τροίας θρηνούν και καταγγέλλουν τον πόλεμο καθώς είναι αντιμέτωπες με τη σκλαβιά, τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους, την προσφυγιά. Η αγριότητα του πολέμου, του κάθε πολέμου, ζωντανεύει με την εικόνα των δυστυχισμένων αθώων θυμάτων την ώρα που οι ισχυροί νικητές θριαμβολογούν και οι κραταιοί θεοί εγκαταλείπουν.

Το βίντεο της παράστασης εδώ.