Διαδικτυακή παρουσίαση: «31 Βασικές Δραστηριότητες»: ένα πολύτιμο εργαλείο συμπερίληψης

Διαδικτυακή παρουσίαση του εγχειριδίου του έργου «Σχολεία Για Όλους – Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 | 18:30 – 19:30
μέσω της πλατφόρμας zoom & σε livestreaming

Εισηγητές: Γκέλη Αρώνη, Άγγελος Βαλλιανάτος, Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης, Ηρώ Ποταμούση

Η ομάδα έργου του Σχολεία Για Όλους παρουσιάζει το εγχειρίδιο «31 Βασικές Δραστηριότητες» σε μια περιεκτική παρουσίαση ανοιχτή στο κοινό. Στόχος του εγχειριδίου είναι να καλύψει όλους τους βασικούς τομείς και τις ανάγκες του διαρκώς μεταβαλλόμενου σχολικού περιβάλλοντος που θα υποδεχθεί ή έχει υποδεχθεί πρόσφυγες μαθητές.

Το εγχειρίδιο χρησιμεύει ως ένα πρακτικό βοήθημα για τα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη για τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού, φιλόξενου μαθησιακού περιβάλλοντος για τους πρόσφυγες μαθητές. Ανταποκρινόμενο στην πρόσφατη προσφυγική κρίση, είναι επίκαιρο όσο ποτέ, με στόχο να εξοπλίσει τις σχολικές κοινότητες με τα απαραίτητα εργαλεία για να εξασφαλίσουν μια ασφαλή, δημοκρατική και απρόσκοπτη, όσο το δυνατόν πιο ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους μαθητές.

Το παρόν εγχειρίδιο συντάχθηκε από την ομάδα των επικεφαλής επιμορφωτών, Άγγελο Βαλλιανάτο, Γκέλυ Αρώνη, Μάριο Κουκουνάρα-Λιάγκη και Ηρώ Ποταμούση, με τη σημαντική συμβολή της ομάδας των επιμορφωτών του έργου που εργάζονται στο πεδίο, και επιμελήθηκε από την ομάδα του EWC. Η ομάδα των επικεφαλής επιμορφωτών θα παρουσιάσει τη φιλοσοφία του πρακτικού αυτού οδηγού, τις δυνατότητες χρήσης και την αξία που μπορεί να έχει για το σύγχρονο ελληνικό σχολείο.

Η παρουσίαση αφορά άμεσα εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, διευθυντές και διευθύντριες σχολικών μονάδων και ταυτόχρονα απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματίες του πεδίου για την εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών προσφύγων.

Το έργο “Σχολεία για Όλους” μετά τον τριετή κύκλο του επεκτείνει τη δραστηριότητά του έως τον Απρίλιο του 2023. Σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργηθούν 4 τοπικά δίκτυα σχολείων στα οποία καλούνται να συμμετέχουν σχολεία που έχουν συνεργαστεί με το πρόγραμμα, καθώς και νέα σχολεία των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ και Γ’ Αθήνας και Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, στα οποία προβλέπεται η λειτουργία Τάξης Υποδοχής κατά το σχολικό έτος 2022-23. Σκοπός της δημιουργίας των δικτύων είναι να συνδέσει τα σχολεία μεταξύ τους στο πλαίσιο διεξαγωγής κοινής επιμόρφωσης και συγκεκριμένων δράσεων για την ενίσχυση της συμπερίληψης παιδιών προσφύγων εντός της σχολικής κοινότητας. Η υποβολή αιτήσεων σχολείων μέσης εκπαίδευσης είναι ανοιχτή για τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Περισσότερες πληροφορίες για τους εισηγητές είναι διαθέσιμες εδώ.

Πληροφορίες για την διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο έργο εδώ:

Πληροφορίες για την παρουσίαση:

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου  | 18:30 – 19:30

Eίσοδος δωρεάν μέσω της πλατφόρμας zoom & σε livestreaming

Περισσότερα για το έργο “Σχολεία για Όλους” στην ιστοσελίδα και στη  σελίδα Facebook.

Eπικοινωνία: Δώρα Κατσαμώρη | d.katsamori@theewc.org, Δάφνη Ανέστη | d.anesti@theewc.org

Το έργο “Σχολεία για Όλους” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας», των ΕΕΑ Grants, με φορέα υλοποίησης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland  (EWC) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Το πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» στην Ελλάδα, ύψους 6,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) 2014 – 2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr