Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023, τα 4 hubs του προγράμματος “Σχολεία για όλους” συνδημιούργησαν και συνδιοργάνωσαν 4 εορταστικές τελικές εκδηλώσεις για να παρουσιάσουν το έργο τους και να γιορτάσουν τη συνεργασία τους. Τα αποτελέσματα ήταν εμπνευσμένα και ελπιδοφόρα για το μέλλον.
Τα 25 σχολεία του φετινού δικτύου του Σχολεία Για Όλους είναι οργανωμένα σε 2 hub στη Θεσσαλονίκη και 2 στην Αθήνα, σύμφωνα με τις γεωγραφικές τους περιφέρειες. Φέτος, οι ομάδες των hubs εφάρμοσαν τη δραστηριότητα “Δημιουργία και μετάφραση πινακίδων/οδηγιών, κανόνων” από το εγχειρίδιο “31 Βασικές Δραστηριότητες” του έργου. “Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν τέτοιες κοινές εκδηλώσεις στα σχολεία μας. Χαρήκαμε που είδαμε ενεργούς μαθητές και νομίζω ότι βελτιώθηκε και η επικοινωνία μεταξύ των ίδιων των σχολείων”, σημείωσε ο Άγγελος Βαλλιανάτος, επικεφαλής εκπαιδευτής του έργου.
Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το A’ Αθήνας, το οποίο έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών προσφύγων και μεταναστών λόγω της θέσης του, δημιουργήθηκε μια “κυψέλη” με περίπου 200 “μέλισσες”. Χωρισμένοι σε μικτές ομάδες, οι μαθητές επισκέφθηκαν 4 σταθμούς στην αυλή του σχολείου, όπου έπαιξαν μαζί, απήγγειλαν ποιήματα, μοιράστηκαν μύθους και παραμύθια. Είχαν επίσης την ευκαιρία να χορέψουν και να παρακολουθήσουν πολυεθνικούς χορούς. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πάρτι με μουσική που επέλεξαν οι ίδιοι οι μαθητές, όπου έγιναν ξανά όλοι μια μεγάλη ομάδα.
Η εκδήλωση του hub Β’ Θεσσαλονίκης μια πρόσκληση για κάθε σχολείο να απαντήσει στο ερώτημα “Τι είναι αγάπη;”. Το αποτέλεσμα ήταν μια συλλογή από ιδέες, έργα τέχνης και παρουσιάσεις. Η μαθητική κοινότητα βρέθηκε στο επίκεντρο, μοιράζοντας σκέψεις και συναισθήματα για την αγάπη με έναν αυθεντικό, συνεργατικό και συγκινητικό τρόπο. Απήγγειλαν ποιήματα και παρουσίασαν δραστηριότητες για την ένταξη που εφαρμόστηκαν στα σχολεία τους, συμπεριλαμβανομένων έργων γκράφιτι, τραγουδιών, χορού και μιας θεατρικής παράστασης για την αγάπη που δημιούργησαν οι ίδιοι οι μαθητές. Πάνω από 300 μαθητές, εκπαιδευτικοί, διευθυντές, γονείς και εκπρόσωποι ΜΚΟ παρακολούθησαν αυτή τη γιορτή.
Το hub A’ Θεσσαλονίκης ή TheA-hub άνοιξε με διάφορα παιχνίδια που έσπασαν τον πάγο, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερικό χώρο δίπλα στον Θερμαϊκό κόλπο. Η εκδήλωση περιστράφηκε γύρω από ερωτήματα όπως: “Ποιος είμαι εγώ; Πού βρίσκομαι; Τι ονειρεύομαι;” Οι μαθητές τα διερεύνησαν αυτά μέσα από την τέχνη. Ένα εντυπωσιακό έκθεμα με κολάζ, διοράματα, πίνακες ζωγραφικής και ψηφιακή τέχνη ήταν μια πτυχή αυτής της εξερεύνησης. Ταυτόχρονα, οι μαθητές χρησιμοποίησαν τις παραστατικές τέχνες για να μοιραστούν τις ιδέες, τις σκέψεις και – το σημαντικότερο – τα όνειρά τους για το μέλλον. Παρουσιάστηκαν θεατρικές σκηνές, μουσική και τραγούδια σε διάφορες γλώσσες, με περισσότερους από 300 εκπροσώπους σχολείων να παρακολουθούν τις δραστηριότητες στο θέατρο, στον εκθεσιακό χώρο και στον εξωτερικό χώρο.
Η τελευταία εκδήλωση, από το hub Γ’ Αθήνας, λειτούργησε ως ένας ευρύτερος εορτασμός για την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου υλοποίησης. Κάθε σχολείο έστησε ένα περίπτερο για να μοιραστεί το έργο του στη μετάφραση των σχολικών πινακίδων, έργα τέχνης, φωτογραφίες και βίντεο. Ένα παιχνίδι κυνηγιού θησαυρού περιελάμβανε κρυμμένα στοιχεία στην έκθεση τα οποία οδηγούσαν σε κομμάτια ενός κοινού παζλ. Έξω στην αυλή του σχολείου, σε έναν όμορφο ελαιώνα, οι μαθητές ένωσαν τα κομμάτια του παζλ και υπέγραψαν τα ονόματά τους σε ένα λευκό καμβά. Στο γήπεδο μπάσκετ, οι συμμετέχοντες σχημάτισαν με τα σώματά τους τις λέξεις “Σχολεία για όλους”, με οδηγό το γκράφιτι που επίσης δημιουργήθηκε από μαθητές. Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε σε μια όμορφη αεροφωτογραφία. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με ζωντανή μουσική και ελληνικούς και αφγανικούς χορούς.
“Αυτές οι τέσσερις εκδηλώσεις εφάρμοσαν τις συμφωνημένες ιδέες και μεθόδους με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους. Έτσι δημιουργήθηκε μια πολύπλευρη εμπειρία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά”, δήλωσε ο Άγγελος Βαλλιανάτος.