53ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας

Το κτήριο της οδού Ταρσού 26 και Αλκαμένους στο οποίο στεγάζεται το 53ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, οικοδομήθηκε το 1904 από τον Πέτρο Δημητρόφσκι, ο οποίος το 1918 δώρισε στο ελληνικό Δημόσιο την οικίαν του, κειμένην εν Αθήναις εν θέσει Αγά βρύση επί της οδού Αλκαμένους παρά τον Άγιον Παντελεήμονα μετά της περιοχής αυτής. Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα κτήρια της περιοχής, ένα πραγματικό κόσμημα- δείγμα ύστερου νεοκλασικισμού.

Στα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής (1922 και μετέπειτα) στέγασε πολλούς ξεριζωμένους Έλληνες, ενώ οι μαθητές έκαναν τα μαθήματά τους στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Στη διάρκεια της κατοχής το κτίριο δόθηκε στους βομβαρδισμένους του Πειραιά για ένα διάστημα, ενώ κατόπιν συνέχισε να λειτουργεί σαν σχολείο.

Το 1987 το κτίριο εγκαταλείφθηκε, καθώς οι εργασίες αναπαλαίωσης όλο και αναβάλλονταν. Μετά από πολύχρονους αγώνες της τοπικής κοινωνίας (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και άλλοι τοπικοί Σύλλογοι) το κτίριο επισκευάστηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) το 2005 και παραδόθηκε και πάλι για να λειτουργήσει ως Δημοτικό Σχολείο


Επικοινωνία: Ταρσού 28 και Αλκαμένους, τ.κ. 10440, 210-8216191 mail@53dim-athin.att.sch.gr, Ιστοσελίδα