63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Το 63οΔημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης είναι ένα δημόσιο ολοήμερο σχολείο που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης ,δίπλα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Λειτουργεί ως 6/θέσιο και έχουμε δύο Τμήματα Υποδοχής.
Λειτουργεί με βάση τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ο Σύλλογος των Διδασκόντων αποτελείται από 20 εκπαιδευτικούς όλων των προβλεπόμενων ειδικοτήτων και ο αριθμός των μαθητών είναι 87. Από το σχολικό έτος 2021-2022 το σχολείο μας έχει ενταχθεί στο δίκτυο Εκπαιδευτικής υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και λειτουργεί Επιτροπή Διεπιστοημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) στην οποία συμμετέχουν μία Κοινωνική Λειτουργός και μία Ψυχολόγος. Οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα και μαθησιακά περιβάλλοντα καθώς επίσης και χώρες. Το πλήθος των μαθητών-μαθητριών μας είναι αλλοδαποί(Αλβανία, Κίνα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ινδία), παλιννοστούντες (Γεωργία, Ρωσία) και Πρόσφυγες (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Τουρκία και Ιράν). Για την καλύτερη αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από άλλες χώρες τους παρέχεται μέσω των Τ.Υ. επιπλέον ώρες για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις λόγω ακριβώς του προφίλ των μαθητών-μαθητριών μας εφαρμόζουμε τη διαφοροποιημένη διδασκαλία για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.
Έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ομαλή προσαρμογή και αποδοχή της διαφορετικότητας με δραστηριότητες στη μαθησιακή διαδικασία που ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών-μαθητριών. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας έχουν αναπτύξει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους ώστε μέσα στο πλαίσιο αυτό να συμμετέχουν όλοι-ες οι μαθητές-τριες. Η εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και Πολιτιστικών θεμάτων βοηθούν τους μαθητές –μαθήτριές μας μέσα από βιωματική μάθηση να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν πολύ καλύτερα θεματικές ενότητες που διδάσκονται αλλά και να συνεργάζονται μεταξύ τους προς την επίτευξη των στόχων που έχουν βάλει.
Ιδιαίτερα έχουμε ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της ανακύκλωσης όπου όλες οι τάξεις εφαρμόζουν προγράμματα τα οποία παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ του Δήμου που γίνεται κάθε χρόνο με δημιουργίες παιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά.
Επίσης λόγω της πολυπολιτισμικότητας του σχολείου μας συμμετέχουμε με διάφορα δρώμενα σε όλες τις γλώσσες των μαθητών-μαθητριών μας στο Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επικοινωνία: Σελίτσης 2, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ 54627, email: mail@63dim-thess.thess.sch.gr,

Ιστοσελίδα