22o Δημοτικό Σχολείο Αθήνας

Το σχολείο βρίσκεται στην περιοχή των Κάτω Πατησίων, στην οδό Λευκωσίας 50 και συστεγάζεται με το 91ο Νηπιαγωγείο Αθηνών. Έχει επτά πρωινά τμήματα όπου φοιτούν περίπου 150 μαθητές και τέσσερα τμήματα ολοήμερου προγράμματος. Πρόσφατα μετακινήθηκε στο κτήριο όπου παλιά στεγαζόταν το πρώτο οικονομικό λύκειο της Αθήνας και αργότερα το 47ο γυμνάσιο.

Όμως και το σχολείο φέρει τη δική του ιστορία, μιας και το κτήριο στο οποίο ιδρύθηκε και στεγαζόταν μέχρι το Νοέμβριο του 2011, ήταν το ιστορικό κληροδότημα του Μιχαήλ Νομικού, στην οδό Νικοπόλεως 33-35, όπου τώρα στεγάζονται το 8ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών, το 1ο εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών και το 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

 Λίγα Λόγια για το Μιχαήλ Νομικό…

Ο Μιχαήλ Νομικός γεννημένος στην Αμοργό τη δεκαετία του 1840, έγινε επιτυχημένος τυπογράφος, δημοσιογράφος και εκδότης στην Αίγυπτο- το 1873 εξέδωσε στο Κάϊρο την ομώνυμη ελληνική εφημερίδα (Κάϊρον). Περίπου δέκα χρόνια μετά ο αυτοδημιούργητος, ευκατάστατος πλέον, επιχειρηματίας, αγοράζει στην Αθήνα (Μενάνδρου κα Βηλαρά) ένα μεγάλο ακίνητο και έναν «κήπον, κατά τη θέση Πατήσια των Αθηνών». Την άνοιξη του 1900, ο Νομικός, που ζει πια μόνιμα στην Αθήνα, αρρωσταίνει βαριά και μέσα σε λίγες μέρες πεθαίνει (18 Μαϊου 1900). Στην διαθήκη του καθιστά μοναδικό κληρονόμο της περιουσίας του τον Δήμο Αθηναίων. Για το κτήμα του στα Πατήσια ειδικά, ο Νομικός, που εκτός από νεωτεριστής επιχειρηματίας είναι και άνθρωπος των γραμμάτων, θέτει έναν απαράβατο όρο: να μην μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να πουλήσει, υποθηκεύσει ή απαλλοτριώσει το οικόπεδο, παρά μόνο να ιδρύσει «σχολεία αρρένων και θηλέων κατά το νεώτατο σύστημα»

Επικοινωνία: Λευκωσίας 50, Αθήνα – Κάτω Πατήσια, τηλ.: 2108676440, email: 22dimath@sch.gr, ιστοσελίδα