42o Γυμνάσιο Αθηνών

Το 42ο Γυμνάσιο Αθηνών βρίσκεται στην Πλατεία Βάθης και στην οδό Μιχαήλ Βόδα 12. Η Βάθεια ή Βάθη φαίνεται πως ήταν εύφορη γιατί είχε πολλούς κήπους και δέντρα. Μερικοί λένε ότι οφείλει το όνομά της στο κοίλο έδαφός της εκεί που λίμναζαν τα νερά του χειμάρρου Κυκλοβόρου και άλλοι πως η συνοικία πήρε το όνομά της από κάποιον Βάθη. Σ’ αυτήν την περιοχή, αφού αγόρασε το μεγαλύτερο μέρος της, εγκαταστάθηκε ο Μιχαήλ Βόδας, του οποίου το όνομα φέρει και ο δρόμος του σχολείου. Το επώνυμό του ήταν Σούτσος.

Ο Μιχαήλ Βόδας ως ηγεμόνας της Βλαχίας και Μολδαβίας μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία την 25-11-1820 και πρόσφερε 1000 φλουριά αυστριακά και αργότερα 250000 γρόσια για την Επανάσταση. Σ ‘αυτόν οφείλεται η κατάργηση του τάγματος των Γενιτσάρων και η χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες πρόσφυγες, απογόνους κυρίως πεσόντων αγωνιστών. Μετά την σύσταση του Ελληνικού κράτους διορίστηκε αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Γαλλία και επί  Όθωνα πρεσβευτής στο Παρίσι, στην Αγία Πετρούπολη και στο Λονδίνο μέχρι το 1839 που εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα και έγινε Σύμβουλος Επικρατείας.

Το 1920 η Ευφροσύνη, σύζυγος του Δημητρίου Σούτσου που ήταν απόγονος του Μιχαήλ Βόδα, πούλησε το οικόπεδο στο οποίο ανηγέρθη αργότερα το κτήριο, στην Γαλλίδα μαρκησία Λουίζα – Καρολίνα – Πωλίν ντε Ριανκούρ, φιλέλλην η οποία δαπάνησε την μεγάλη περιουσία της σε φιλανθρωπίες και δωρεές (Ευαγγελισμός, Νομοσματοκοπείο κ.α.). Η Ριανκούρ δώρησε το οικόπεδο στο ίδρυμα «Βασιλικαί Σχολαί Χειροτεχνημάτων» το οποίο και έχτισε διώροφο οικοδόμημα.

Λέγεται ότι το κτήριο χρησιμοποιήθηκε και ως πνευματικό καταφύγιο και εργαστήρι του πρίγκηπα Νικολάου, γιο του Γεωργίου του Α’ ο οποίος ήταν ερασιτέχνης ζωγράφος και λογοτέχνης. Ίσως το ανάγλυφο στέμμα πάνω από την ξύλινη πόρτα του σχολείου να μαρτυρεί το πέρασμά του.

Αργότερα το κτήριο μισθώθηκε στο ΙΗ’ Γυμνάσιο Αθηνών αλλά και στέγασε το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο με την επωνυμία  «Ιδιωτικό Νυκτερινόν Γυμνάσιον Γεωργίου Κοτσούρη. (έτος ίδρυσης 1947)

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση το 1979, το ΙΗ Γυμνάσιο μετονομάσθηκε σε 42ο και την ίδια χρονιά το ακίνητο περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πηγή: ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΦΩΤΑΡΑ, πρώην Διευθύντρια του 42ου Γυμνασίου Αθηνών

(από το άρθρο της στα «Ηπειρωτικά Νέα», Ιούλιος Αύγουστος 2010)

Επικοινωνία: Μιχαήλ Βόδα 12, Αθήνα, Τ.Κ. 104 39, τηλ.: 210 8217761, email:mail@42gym-athin.att.sch.gr

Iστοσελίδα